Transportschade voorkomen door planning, beveiliging en zekering

Goederen transporteren gaat gepaard met specifieke risico’s. Schade door ladingdiefstal komt het vaakst voor. Maar de lading kan tijdens het transport ook schade oplopen door schuiven, vallen, stoten of trillen. En dan zijn er nog de risico’s tijdens het lossen en laden. Hoe kunt u schade voorkomen?

Een witte vrachtwagen onderweg op de grote weg bij ondergaande zon
Nieuws
Datum: 25-07-2022

Ladingdiefstal voorkomen

 1. Dieven willen snel hun slag kunnen slaan. Door zowel de vrachtwagen als de aanhanger of oplegger uit te rusten met goedgekeurde mechanische en elektronische beveiligingen, maakt u het hen moeilijker. En als de lading is voorzien van GPS-trackers, is altijd na te gaan waar de goederen zich bevinden.
 2. Stel duidelijke procedures op voor lossen en laden. Bijvoorbeeld dat de chauffeur:
  1. altijd aanwezig is bij het laden en lossen.
  2. altijd controleert of de lading die op de vrachtbrief staat, ook de daadwerkelijk lading is.
  3. bij het verlaten van de vrachtwagen/combinatie altijd het beveiligingssysteem inschakelt en de cabine afsluit.
  4. altijd papieren/digitale apparatuur goed opbergt, bijvoorbeeld in een autokluis. En deze altijd meeneemt bij het verlaten van de vrachtwagen/combinatie.
 3. Zorg voor een veilige routeplanning. Vermijd stille wegen en parkeer niet op afgelegen plaatsen of op parkeerplekken die niet voorzien zijn van camera’s of hekwerk. Kies bij voorkeur voor de snelste route. Hoe korter goederen onderweg zijn, hoe kleiner het risico dat ze gestolen worden.

Schade tijdens transport voorkomen

 1. Zorg ervoor dat de te vervoeren goederen goed verpakt zijn, zodat breuk door een val, stoot of trilling voorkomen kan worden. Stuwzakken zijn goed tegen schokken, kantelen en doorzakken.
 2. Bij vervoer in containers kan er vochtschade ontstaan. Droogmiddelen die vocht uit de lucht absorberen kunnen die schade voorkomen.
 3. Door alles voor het transport goed vast te zetten, voorkomt u dat de lading in beweging komt. Maar ladingzekering is specialistisch werk. Schakel daarom een expert in, vraag advies of laat uw mensen een opleiding volgen. Maak bovendien gebruik van goedgekeurde ladingvastzetmiddelen en controleer de ladingzekering voor vertrek en na een gedeeltelijke lossing.

Goed verzekerd

Goede verzekeringen betreffende aansprakelijkheid en transportschade zijn beslist nodig als u goederen vervoert of laat vervoeren. Neem voor advies en informatie contact op met ons kantoor. We bespreken dan wat in uw situatie relevante dekkingen zijn.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag