Hoe hoog moet uw financiële buffer zijn?

Traditioneel beginnen veel huishoudens het nieuwe jaar met het voornemen om zuiniger te leven en meer te sparen. Ook in 2022 is dat het geval. Maar hoeveel spaargeld heeft u nou echt nodig?

Spaarvarken in het midden van opgerolde briefjes geld en torens muntgeld
Nieuws
Datum: 26-01-2022

Dat ligt natuurlijk aan het spaardoel. Voor twee elektrische fietsen bent u veel minder kwijt dan voor een luxe cruise of een nieuwe auto. Naast sparen voor dergelijke luxe zaken is het verstandig om altijd een financiële reserve te hebben waarmee u tegenslagen kunt opvangen.

BufferBerekenaar

Hoe hoog die reserve moet zijn, hangt uiteraard af van uw specifieke situatie. Toch kunt u een aardig idee krijgen als u gebruik maakt van de BufferBerekenaar van het Nibud.

Hoger dan gedacht

Dat bufferbedrag is vaak een stuk hoger dan mensen denken. Nu.nl schetst een voorbeeld van een stel met één kind, dat een gezamenlijk inkomen heeft van € 4.400 per maand, een auto en een huis met een WOZ-waarde van € 400.000. Zij zouden volgens de BufferBerekenaar een reserve van zo’n € 25.000 moeten hebben.

Meerdere doelen

Dat geld is bestemd voor meerdere doelen. Het Nibud adviseert in dit specifieke geval om ruim € 8.000 apart te leggen voor zaken als nieuwe apparaten en andere spullen in huis. Voor het onderhoud aan het huis zelf is de buffer zo’n € 9.000.

Ook voor de auto is er een flinke som gereserveerd, deels voor reparaties, deels als spaarpot voor de volgende. Verder houdt het Nibud zo’n € 1.000 in reserve om bijvoorbeeld de hogere prijzen van energie en de boodschappen op te vangen.

10% sparen

Een gezonde buffer vraagt dus om pittig spaargedrag. Het Nibud raadt aan om elke maand 10% van uw verzamelinkomen op de spaarrekening te zetten. Zo creëert u vanzelf een spaarpot die u kunt aanspreken als dat nodig is.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of zoekt u andere informatie over sparen of lenen? Neem dan even contact met ons op. Als uw vertrouwde adviseur helpen we u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.