Gaat de spaarrente dan eindelijk omhoog?

De inflatie is hoog en het ziet ernaar uit dat dit voorlopig zo blijft. Daardoor is de kans groot dat de Europese Centrale Bank (ECB) de spaarrente gaat verhogen. Maar wanneer en hoeveel precies, blijft voorlopig de vraag.

Houten blokjes met percentage teken en een stijgende lijn
Nieuws
Datum: 24-05-2022

Dat blijkt uit uitspraken van ECB-president Christine Lagarde. De centrale bank kan de rente pas aanpassen als ze stopt met het opkopen van staatsobligaties. Om schokken op de financiƫle markt te voorkomen, doet de ECB dat niet van de ene op de andere dag, maar gefaseerd.

Herfst 2022

Zoals het er nu uitziet, komt er in de herfst van 2022 een einde aan het opkoopprogramma, aldus Lagarde. Pas daarna kan de rente dus omhoog. Maar of dat een kwestie van weken of maanden is, kan ze nog niet zeggen.

Druppel op een gloeiende plaat

Mocht de voorspelling uitkomen, dan zou de rente voor het eerst in acht jaar weer positief worden. Maar reken u nog niet rijk, want de kans is klein dat de rente opeens explosief stijgt. Er wordt nu gerekend op een rentepercentage van ongeveer 0,25%. En dat is bij een verwachte inflatie van gemiddeld ruim 5% nog altijd slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Of wilt u eens met een specialist overleggen over uw (spaar)geld? Neem dan gerust even contact op. Als uw vertrouwde adviseurs op het gebied van financiƫle zaken denken we graag met u mee.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag