Collectiviteitskorting basiszorgverzekering definitief van de baan

Zorgverzekeraars mogen vanaf volgend jaar geen korting meer geven op collectieve basiszorgverzekeringen. Nadat de Tweede Kamer zich hierover al eerder had uitgesproken, heeft de Eerste Kamer de wetswijziging nu als hamerstuk aangenomen.

Zorgverzekering, rood hart met stethoscoop en een pot met muntgeld
Nieuws
Datum: 23-05-2022

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die is afgesloten voor een groep mensen die iets gemeenschappelijks hebben. Zoals bijvoorbeeld dezelfde werkgever of een specifiek beroep. De premiekorting bedroeg voorheen vaak 10% maar mag sinds 2020 niet hoger zijn dan 5%.

Besparingen

De gedachte achter collectiviteitskortingen was dat verzekeraars betere (zorg)inhoudelijke afspraken konden maken met zulke specifieke groepen. De besparingen die dat zou opleveren, konden ze dan als korting op de premie teruggeven aan de verzekerden.

Eerlijker

Maar volgens Den Haag gaat die vlieger niet op. Bij de meeste collectiviteiten wordt de korting bekostigd door een opslag op de premie. Daardoor kan het gebeuren dat andere verzekerden feitelijk de korting van het collectief betalen. Eerdere pogingen om dit eerlijker te maken, zijn gestrand. Daarom verdwijnt de collectieve korting nu definitief.

Overzichtelijker

Door de vele collectiviteiten is het huidige aanbod aan zorgverzekeringen ook erg onoverzichtelijk geworden. Nu de beperking gaat gelden, verwacht de politiek dat het voor consumenten minder ingewikkeld wordt om de best passende zorgverzekering te kiezen.

Meer informatie

Of die verwachting terecht is, zal in november blijken. Dan worden de zorgverzekeringen en de premies van 2023 bekend gemaakt. Heeft u nu al een vraag over uw zorgverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag