Schade tijdens klussen en verbouwen: bent u wel verzekerd?

Het aantal verbouwingen neemt al jaren toe. In de afgelopen vier jaar met zo’n 20%. Zeker bij klussen en verbouwen geldt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat als er iets mis gaat tijdens de verbouwing? Dekken uw verzekeringen de schade dan wel?

Klussen in huis

Uw opstalverzekering dekt in principe schade aan alles wat vast zit aan uw huis. Maar de premie ervan is vastgesteld op basis van het reguliere gebruik van uw huis: erin wonen. Als u gaat breken en bouwen, ontstaan er andere risico’s.

Beperkte dekking
De dekking van een opstalverzekering is daarom vaak beperkt als er tijdens klussen of verbouwen schade ontstaat. Ook kunnen de dekkingen van verzekeraar tot verzekeraar verschillen. Raadpleeg dus goed de voorwaarden van uw verzekering.

Beroepsaansprakelijkheid
U kunt er natuurlijk voor kiezen om de werkzaamheden te laten uitvoeren door een aannemer. Een goede aannemer zal een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten waarop hij eventuele schade kan verhalen. Informeer er voor alle zekerheid even naar en laat het ook schriftelijk bevestigen.

Algemene voorwaarden
Lees ook de algemene voorwaarden van de aannemer goed door. En vraag of de aannemer is verzekerd voor diefstal van gereedschap en bouwmaterialen uit uw huis. Dit valt namelijk niet standaard onder uw inboedelverzekering.

Construction All Risk-verzekering
Een aannemer inschakelen is natuurlijk veel duurder dan zelf klussen of verbouwen. Besluit u om zelf aan de slag te gaan? Dan kunt u een zogenoemde Construction All Risk- oftewel CAR-verzekering afsluiten. Deze speciale verzekering biedt dekking voor veel klusschades die niet op uw opstalverzekering zijn gedekt.

Vrienden en familie
Helpen vrienden en familieleden mee met klussen en verbouwen? Mochten zij schade veroorzaken, dan kunnen ze die vaak claimen op hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Informeer hier op voorhand naar.

Herbouwwaarde
Door een verbouwing kan de herbouwwaarde van uw huis hoger zijn. In dat geval is het verstandig om de opstalverzekering te laten aanpassen. Sommige verzekeraars doen dit automatisch, maar dat geldt niet voor alle maatschappijen.

Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, bent u geïnteresseerd in een CAR-verzekering of wilt u weten of u bestaande woonverzekeringen moet aanpassen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van de verzekeringsoplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.