Drie toptips voor een geslaagde barbecue

Het barbecue-seizoen is weer in volle gang. En inmiddels is Nederland zo vertrouwd met deze bereidingswijze, dat je de geur van verbrand vlees bijna nooit meer ruikt. Toch?

In de achter tuin aan het bbqen

Maar het kan natuurlijk altijd nog lekkerder en beter. Wilt u uw bbq-vaardigheden naar het volgende niveau tillen? Dan hebben wij drie tips voor een super-geslaagde barbecue!

Tip 1: Zelf marineren

Natuurlijk is gemarineerd vlees te kust en te keur te koop, maar meestal is zelf marineren lekkerder. Als was het maar omdat u de marinade helemaal op uw eigen smaak kunt afstemmen.

Stelregel: marineer vlees tenminste drie uur van tevoren, maar liever nog een nachtje of zelfs een heel etmaal. Zet het vlees met de marinade wel in de koelkast om bacterievorming te voorkomen. Haal het vlees een paar uur voordat het op de barbecue gaat uit de koelkast om het weer op kamertemperatuur te laten komen.

Als basis voor de marinade gebruikt u (olijf)olie, die u op smaak brengt met specerijen, kruiden en andere smaakmakers. Voor superzacht vlees voegt u een zuurtje toe, zoals wijn, citroensap of (balsamico)azijn. 

Vis marineert u over het algemeen korter. Zeker tere witvis heeft vaak al genoeg aan een half uurtje. Voor zalm mag u gerust een uur rekenen. Pas op dat u de visjes niet te lang in de marinade laat staan, dan kunnen ze namelijk al gaan garen en dat is niet de bedoeling.

Een goede basismarinade voor vis bestaat uit (olijf)olie, knoflook en/of lente-ui, een scheutje citroensap en/of witte wijn en groene kruiden. Hieraan kunt u andere smaakmakers toevoegen zoals bijvoorbeeld ketjap, honing of balsamicoazijn.

Geen tijd om te marineren? Probeer dan eens een dry rub. Maak een mengsel van uw favoriete kruiden en specerijen, vet het vlees of de vis in met wat olie en masseer vervolgens de dry rub erin.

Tip 2: Briketten of houtskool?

Wanneer gebruikt u briketten en wanneer houtskool? Daarover verschillen de meningen. Kiest u voor houtskool, neem dan houtskool van harde houtsoorten. Die brandt langer, waardoor u de barbecue niet om de haverklap hoeft bij te vullen.

Als u briketten gebruikt, neem dan bij voorkeur kokosbriketten. Die zijn het meest neutraal en dat proeft u terug. Of eigenlijk: dat proeft u niet terug! Om ze aan te steken, kunt u het beste een brikettenstarter gebruiken.

Op open barbecues gebruikt u in principe de ‘direct grillen’-techniek, op een barbecue met deksel de ‘echte’ barbecue-techniek, waarbij u zowel een warme als een koude zone inricht. Dat is heel eenvoudig: u bedekt slechts de helft van de bodem met gloeiende briketten of kolen. Zo kunt u zowel indirect grillen (als u het vlees of de vis boven de koude zone legt) als direct boven het vuur grillen (om aan het einde nog een lekker korstje te creëren).

Tip 3: Low & slow

Echte barbecue-meesters weten het: hoe langzamer het vlees gaart, hoe lekkerder het wordt. De die hards kiezen vaak voor groot vlees van vele kilo’s en laten dat rustig 24 uur garen. Ze zetten de wekker om midden in de nacht te controleren of de barbecue nog voldoende brandstof heeft en vullen dit eventueel bij.

Zo barbecuen gaat de meeste mensen te ver. Maar low & slow kan ook eenvoudiger. Een mooi stuk buikspek kan al in een uur of twee een kerntemperatuur van 75 graden bereiken. Of wat dacht u van een klassieke ‘beer can chicken’? Die is vaak in ruim een uurtje al klaar. Recepten genoeg op internet, maar deze variant willen we u niet onthouden: gebruik in plaats van bier eens cola. Om je vingers bij af te likken…

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.